Viktskivor

Viktskivor är ett självklart redskap i ett hemmagym. De utgör basen i gymmet eftersom de kan användas på så många olika sätt och i så många olika styrkeövningar. Antingen använder du dem tillsammans med din skivstång eller dina hantelstänger. Eller så använder du dem som vikt till en maskin. Med tiden kommer du att kunna lasta på fler eller tyngre viktskivor och se hur din kropp utvecklas och blir allt starkare.

Vad är viktskivor?

Viktskivor i olika kg för hantlar och skivstång med fria vikter.

Viktskivor är, precis som det låter, skivor som du använder som tyngd vid träning med skivstång eller hantlar. Du kan också använda viktskivor lösa genom att exempelvis hålla en skiva mot bröstet när du gör situps eller knäböj.

Viktskivor kommer i olika former och med olika vikt. De allra vanligaste skivorna är helgjutna i järn. Det finns också helgjutna gummerade viktskivor, så kallade tri gripskivor med håligheter för greppbarheten samt bumperskivor.

Köpguide

Vill du göra det enkelt för dig kan du köpa ett färdigt set med viktskivor med lite olika tyngd. Det enda du behöver tänka på då är att välja ett set som innehåller en passande skivstång alternativt att välja ett set som passar den skivstång som du tänkt köpa eller redan har hemma.

Med ett skivsstångspaket har du basen till ditt hemmagym. Du kan senare välja att komplettera med ytterligare viktskivor. Priset på ett set varierar ganska mycket. De allra billigaste kan ligga på runt tusenlappen medan du även kan hitta mer kvalitativa paket för några tusen upp till 10 000-15 000 kronor. Lägger du till ytterligare några tusen kan du få med en träningsbänk på köpet.

Valet av viktskivor påverkas av utformningen på din skivstång eller dina hantelstänger. Skivstänger kan ha lite olika dimension, antingen 25 mm eller 50 mm. Därför är det viktigt att du kontrollerar dimensionen på hålet på de viktskivor du tänkt köpa. En stång på 25 mm kallas för skolstång och tål mindre vikter än en olympisk stång, dvs en stång med en diameter på 50 mm. Beroende på hur mycket du tänkt träna och hur dedikerad du är valet av stång viktigt.

Viktskivor förekommer också i olika form. De allra vanligaste skivorna är helgjutna i järn. Dessa brukar vara jämförelsevis billiga men är inte särskilt skonsamma mot golvet hemma i lägenheten eller huset. De låter också en hel del vid användning, när de rör vid varandra.

Det finns också gummerade viktskivor. När du använder dessa slipper du det metalliska klingande och skarpa ljuden av viktskivorna. Gummit dämpar ljuden som annars brukar uppkomma när man hanterar viktskivor av järn.

På så kallade tri gripskivor, som också brukar vara gummerade, finns praktiska handtag. Handtagen gör hanteringen av skivorna mer smidig. Fingrarna kommer inte i kläm lika lätt. Dessa skivor lämpar sig också riktigt bra om du vill träna med lösa vikter, dvs om du vill hålla en vikt i händerna när du exempelvis gör knäböj eller chrunches.

Bumperskivor är helt tillverkade i gummi och har samma storlek oavsett vikt. Standardmåttet är 45 cm i diameter. Dessa viktskivor kan släppas från höjd utan att ge ifrån sig höga ljud eller studsa. De är särskilt populära vid styrkelyft. Du kan därmed köra ett ryck och sedan släppa skivstången med vikterna utan att förstöra dem. Enda nackdelen, som vi ser det, är att priset ofta är något högre än på ”vanliga” viktskivor.

Bästa viktskivorna att köpa?

Thunder Fitness säljer stabila och kvalitativa viktskivor som går att använda löst eller som påbyggnad till dina hantlar för extra styrka i hemmaträningen!

Bästa lösa vikter

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Så använder du viktskivor

Viktskivor används oftast tillsammans med en skivstång eller hantelstänger. Som vi nämnt ovan kan du även använda en viktskiva ”lös” genom att hålla den i dina händer när du exempelvis gör knäböj eller situps.

En klassisk övning med skivstång är axelpress med skivstång. Ställ dig med fötterna höftbrett isär. Håll din skivstång framför bröstet med böjda armar och händerna axelbrett isär. Dina armbågar ska peka nedåt. Spänn din bål och pressa stången rakt uppåt till dess att du nått raka armar. Tänk på att även din rumpa ska vara spänd och att du inte ska tappa din raka och stolta hållning. Luta dig inte bakåt, vilket är lätt hänt. Sänk vikten försiktigt och återgå till din startposition. Gör gärna 15 repetitioner, tre set.

En annan övning med viktskivor och skivstång är rodd. Denna övning är extra bra för att åstadkomma en riktigt snygg hållning eftersom du tränar rygg, ländrygg, baksida av axlar samt armar. Ställ dig med fötterna höftbrett isär. Greppa skivstången med ett överhandgrepp, lite bredare än axlarna. Håll vikten med raka armar framför din kropp. Luta överkroppen framåt genom att pressa höften bakåt. Bröstet ska vara sträckt och nacken rak. Lyft upp skivstången mot din navel och återgå sedan till raka armar. Tänk på att behålla en stark och rak rygg genom att spänna bålen. Även denna övning bör du göra ca 15 repetitioner, tre set.

Lycka till med din träning!