Power rack

Med en power rack får du en komplett träningsstation där du kan köra ett riktigt tungt träningspass utan att kompromissa med säkerheten. Ställningen tar nämligen emot skivstången om du inte orkar lyfta upp den själv.

Vad är ett power rack?

Power rack är en ställning som utgör ett bra träningsredskap

Ett power rack är en ställning på fyra ben som du använder för att kunna genomföra en rad olika styrkeövningar. Med hjälp av ställningen, som är formad som en bur, kan du träna både med hjälp av din egen kroppsvikt och med andra träningsredskap så som en skivstång. Ett av ställningens syften är att ge dig trygghet och säkerhet vid träning med skivstång.

Du kan få ihop ett riktigt bra träningspass med denna ställning. Exempel på övningar som du kan genomföra i din power rack är bänkpress, knäböj, chins eller militärpress.

Ibland kan en power rack kallas för power cage, squat rack, squat stand, squat cage eller gym rack.

Så använder du din power rack

De flesta använder sin power rack i kombination med en skivstång. Du kan oftast även utföra kroppsviktsövningar så som chins eller dips i en power rack, beroende på om ställningen är utrustad med ett chinsräcke och dip bars. Eller varför inte fästa dina TRX-band eller gummiband i ställningen? 

Eftersom ställningen är utformad som en bur möjliggör den för dig att sätta upp säkerhetsstänger mellan de bakre och främre benen. Detta gör racken optimal för styrketräning med skivstång. Tack vare ställningen kan du exempelvis köra bänkpress eller knäböj utan en träningskompis som står bakom och hjälper dig ifall att du inte orkar få upp stången själv.

Det är viktigt att du anpassar säkerhetsstängernas höjd inför de olika övningarna. Justera dem så att du precis kan lägga ner skivstången vid ”failure”.

Köpguide

Det kan vara bra att vara medveten om att ett power rack även kan kallas för power cage, squat rack, squat stand, squat cage, gym rack eller skivstångsställning. En skivstångsställning kan även vara benämningen på en ställning på enbart två ben, en så kallad half rack. En power rack är dock en ställning på fyra ben och liknar därmed en bur. Den är byggd för dig som vill känna dig riktigt trygg i exempelvis knäböj.

När du ska köpa en power rack är det viktigt att titta på kvalitet och stabilitet. Den viktigaste funktionen som ställningen har är att ge dig säkerhet vid träning. Därför är det vitalt att ställningen känns stabil och att den har tillverkats för att kunna ta emot de vikter du använder i dina lyft. En power rack har alltid en maxbelastning. Titta på denna så att den motsvarar dina förväntningar.

Oftast brukar en rack vara utrustad med ett chinsräcke, men inte alltid. Därför bör du kolla upp om det finns, så att du inte blir besviken om du vill ha ett och det saknas. Med ett chinsräcke kan du även köra lite andra övningar än skivstångsövningarna. Kolla även om ställningen ha dip bars. Det finns även lite lyxigare racks med kompletterande utrustning så som kabeldrag/latsdrag. Köper du en sådan ställning får du definitivt en komplett träningsstation.

Sist men inte minst vill vi tips om att sätta upp en budget för din träningsstation innan du ger du ut på jakt. De kan variera ganska stort i pris. Ofta beror priset på hur välutrustad racket är. Även om en rack med fler funktioner kan vara lite dyrare kan den vara prisvärd eftersom du då slipper köpa flera olika träningsredskap.

Fördelar med ett power rack

Den största fördelen med en power rack är att den ger dig trygghet och säkerhet. När du ska träna hemma med skivstång behöver du inte oroa dig för olyckor eller skador. Ställningen tar emot stången om du inte orkar den vikt du valt vid exempelvis bänkpress eller knäböj. 

På gymmet kanske du kan fråga en träningspartner om hjälp innan du ska lyfta tungt. I hemmagymmet behöver du istället använda dig av en ställning som kan ta emot stången vid ”failure”. Du kan alltså köra riktigt tung styrketräning ensam.

Andra fördelar med en power rack är att den skapar möjligheter för flera olika övningar. Den är alltså inte bara bra utifrån säkerhetstänk utan underlättar även din träning. Som exempel gör den möjligt för dig att utföra marklyft från en högre position än vanligt. Den gör det också lättare för dig att göra militärpress eller axellyft med skivstång.

Om din power rack är utrustad med ett chinsräcke och dip bars kan du även köra kroppsviktsövningar i den. Du kan fästa träningsgummiband och TRX-band i racken och därmed utöka användningsområdet. Du får en komplett träningsstation.