Träningsmatta

En träningsmatta tillhör basutrustningen i ett hemmagym. Du får ett mjuk och skönt underlag som skonar de kroppsdelar som annars hade legat an mot ett hårt och kallt golv. Med mattan som underlag kan du utföra de flesta kroppsviktsövningar på ett behagligt sätt.

Vad är en träningsmatta?

Bra träningsmatta för yoga, stretching och hemmaträning.

En träningsmatta är ett underlag som du använder när du tränar. Den är till för att skona exempelvis fötter, knän, armbågar eller rygg från hårt underlag. Ofta används den i samband med yoga, pilates eller kroppsviksövningar så som sit ups, armhävningar eller plankan.

Träningsmattor finns att köpa i olika tjocklek och i olika material och utföranden.

Bästa träningsmattan att köpa?

Thunder Fitness säljer prisvärda och bra träningsmattor i två olika storlekar och färger – en basenhet som ger dig ett bra underlag för en stabil hemmaträning!

Bästa pilates- och yogamatta

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Så använder du din träningsmatta

En träningsmatta kan du använda till meditation, stretching, yoga, pilates eller när du gör kroppsviktsövningar så som sit ups, armhävningar eller plankan. Träningsmattan ger dig dämpning och stöd under hela ditt träningspass.

Ett kort men givande pass på träningsmattan kan bestå av tre set armhävningar á 10 repetitioner. Tre set rumplyft, glute bridges, á 12 repetitioner samt tre omgångar av plankan. Sikta på ett minimum på 30 sekunder under sistnämnda övning.

Armhävningar är en av de bästa kroppsviktsövningarna. Du tränar bröst, armar, axlar, magmuskler och rygg. Glute bridges tränar din rumpa. Plankan är bra för styrkan i rygg, axlar, bröst och rumpa. Kolla gärna efter tekniktips på exempelvis Youtube. 

Avsluta gärna ditt träningspass med stretching och en avslappnande övning. Yogaövningen ”Savasana” ger dig avslappning och återhämtning. Övningen motverkar stress och kan även bidra till att lindra huvudvärk, trötthet och till att sänka blodtrycket.

Så här utför du Savasana: Lägg dig på rygg med båda benen i golvet och med fötterna ungefär höftbrett isär. Lyft huvudet lite lätt och försök att förlänga nacken genom att sträcka huvudet bort från kroppen. Dra in hakan lite lätt och lägg ner bakhuvudet mot mattan. Armarna ska ligga utefter sidorna, en bit ut och med handflatorna vända uppåt. Skulderbladen ska vara indragna lite lätt under dig. Slappna av och stanna i positionen under någon minut.

Köpguide

När du ska köpa en träningsmatta ska du först och främst tänka på vad du ska använda den till. Tjockleken på mattan har betydelse dels för hur bra den skonar din kropp från hårt underlag, dels för hur bra du kan hålla balansen i exempelvis stående positioner så väl inom yoga som vid styrkeövningar.

Tjockleken på en träningsmatta kan variera från 1,5 mm till upp till 6 mm. Generellt passar tjocka mattor bra till träning då man ligger på rygg eller mage alternativt står på knän. Lugnare former av yoga brukar också kräva en lite tjockare matta.

En nackdel med en riktigt tjock matta är att den blir osmidig att bära runt på, både stor och tung. Det är också svårare att hitta balansen på tjockare mattor.

Fördelen med en riktigt tunn matta är att den är smidig att ta med sig till gymmet, yogapasset eller på resa. Nackdelen är att den inte ger så mycket dämpning och stöd.

Generellt sett brukar en matta på 4 mm i tjocklek vara lämpligt, om man inte har särskilda behov. En matta på 4 mm ger bra dämpning samtidigt som du kan stå på den utan att tappa balansen.

De flesta träningsmattor är gjorda av plast eller gummi. Det finns även mattor tillverkade i andra mer miljö- och hälsovänliga material så som hampa, kork, naturgummi eller bambu.

Fördelen med en plastmatta är att den brukar vara lätt, inte glider omkring när man använder den och att den är relativt billig vid inköp. Om du köper en matta i PVC ska du välja en som inte behandlats med ftalater. De mjukgörande ftalaterna är giftiga. Det finns en stor risk för att de läcker ut ur plasten, tränger in i huden och blodbanan och stör hormonerna i kroppen.

Fördelarna

Den största fördelen med en träningsmatta är självklart den dämpning den ger. Mattan skonar dina kroppsdelar mot hårt underlag. Du får ett mjukt och skönt underlag att utöva dina övningar på.

En fördel med att äga en egen träningsmatta är att den är mer hygienisk än gymmets eller yogastudions matta. I tider då vi oroar oss för smittspridning är en träningsmatta en riktigt bra investering. Med den kan du träna hemma och kan dessutom minska risken för smittspridning när du beger dig till gemensamma träningslokaler.