Boxningssäck

Boxningsträning är en effektiv träningsform för dig som vill ha en vältränad kropp. Intervaller och explosiv träning leder till förbättrad kondition och bra grundstyrka. Dessutom tränar du även din koordination och balans.

Vad är en boxningssäck?

Man som boxar boxsäck hemma.

En boxningssäck är ett träningsredskap som består av en säck som du boxar/slår och sparkar på. Syftet kan vara att träna slag- eller sparkteknik, att ”slå av dig” lite frustration eller att få till ett träningspass som är utmanande och ger dig god fysik och koordination. Du använder hela kroppen när du tränar med en boxningssäck.

Köpguide

När det kommer till köp av boxningssäck kan du välja mellan lite olika varianter. Det finns säckar som du hänger i taket, fäster på väggen med särskilda upphängare eller stående boxningssäckar. En hängande säck rör sig och svingar fram och tillbaka när du slår och sparkar på den. Detta upplevs av många som en fördel eftersom man det leder till mer frekvent fotarbete och därmed till förbättrad koordination och kondition.

En stående säck gör såklart minst åverkan på ditt hem, du slipper borra och skruva i tak eller vägg. Den är också möjlig att ställa undan när du inte använder den. En del upplever dock stående säckar som ostabila. Köper du en stående säck behöver du därför vara noga med att välja en som upplevs stabil, här är vikten på säcken avgörande.

Du behöver fundera både på vilken vikt och längd du vill ha på säcken. Vikten har med stabiliteten att göra. Den avgör hur mycket säcken kommer att röra på sig när du slår och sparkar på den. Ju hårdare du slår och sparkar, desto tyngre säck behöver du. Längden har betydelse om du tänker sparka på din säck. Ska du bara slå med händerna räcker det förmodligen med en säck på 100 cm. Tänker du sparka på säcken kommer du att behöva en som är åtminstone 130 cm.

Vad gäller pris brukar en hängande boxningssäck kostar från 800 kr och uppåt. För en stående säck får du räkna med att betala mellan 2000-3500 kr. Generellt kan man säga att en väldigt billig säck innebär lite sämre kvalitet. Kanske håller den inte så länge, utan spricker i sömmarna efter ett tags användning. Köp därför gärna en säck från åtminstone medelprisklassen, och välj gärna ett märke som är känt. Då brukar man slippa köpa en ny säck efter ett tag. Billigt kan bli dyrt i längden.

Träna med boxningssäck

Förutom en säck behöver du ett par boxningshandskar. Detta framförallt för dina händers skull. Det kan också nämnas att det sliter på säcken om man slår med vassa knogar på den. Investera därför i ett par bra boxningshandskar.

När du ska träna med säcken är det som vid alla annan träning, värm upp först. Cykla, spring eller hoppa med hopprep i ungefär tio minuter innan du börjar boxas. Det viktigaste är att du får upp pulsen och känner dig mjuk i kroppen efter din uppvärmning.

Dags att börja slå på säcken. Börja försiktigt med enkla raka slag, först vänster sen höger. Träffen ska ske med en rak handled. Tänk på att inte översträcka armbågen och att inte luta inte dig framåt. Stå rakt med spänd bål. En enklare höftrotation är fördelaktigt.

Antingen kan du köra några (4-5 st) set då du slår helt oavbrutet på säcken under ca två minuter. Enkla slag utan någon paus. Vila någon minut mellan dina set. Detta är riktigt bra uthållighetsträning. Eller så kan du mixa slag och sparkar. Slå 3-5 gånger på säcken och följ upp med 1-2 sparkar. Gör detta i ca en minut och vila sedan i en minut. Upprepa 4-5 gånger.

Fördelarna

Att träna boxning är mycket hårt och utmanande då träningen ofta innehåller både intervaller och explosiva övningar. Du använder hela din kropp och tränar kondition, styrka, uthållighet, smidighet och balans. Eftersom du tränar flera saker samtidigt får du ut mycket av ditt pass. Träningen ger snabba resultat vad gäller kondition och styrka och du får relativt snabbt en vältränad kropp.

En annan stor fördel är att boxningsträning kan vara positivt mentalt. På säcken kan du ”slå av dig” din stress och frustration. Många är nog de som kan vittna om de lugnande effekterna av att slå och sparka hårt på en säck vid frustration. Det känns bättre efteråt av någon outgrundlig anledning.

Dessutom är det så att fysisk aktivitet, i detta fall boxningen, kommer att ge ett ökat kortisolpåslag under själva aktiviteten. Detta gör bland annat att ditt hjärta slår snabbare för att pumpa ut mer blod, för att kunna ge dina muskler mer syre och energi. Efter passet sjunker dock dina kortisolnivåer. Det fascinerande är att detta sker till lägre nivåer än innan du tränade. Din ”stressnivå” blir alltså lägre än innan träningspasset. Du får en lugnande effekt.