Skivstång

En skivstång kanske inte behöver någon närmre presentation. De flesta har nog sett en på gymmet. Det är helt enkelt den stång som man lastar lösa vikter på och sedan använder för diverse styrkeövningar så som marklyft, knäböj eller axelpress.

Det som kan vara bra att veta om skivstänger är dock vilka olika varianter det finns. Olika skivstänger har olika diameter och kan därtill vara utforma på lite olika sätt. Därför har vi sammanställt en köpguide nedan. Vi har även samlat lite träningstips så att du kan få inspiration och komma igång med din träning med skivstång.

Så använder du din skivstång

Tjej som kör marklyft med skivstång och fria vikter.

En skivstång är i princip ett måste för dig som är seriös med din styrketräning. Med detta träningsredskap kan du träna hela kroppen i ett otal olika övningar så som marklyft, sittande militärpress/axelpress, knäböj, upprätt rodd, skivstångsrodd, front squats (knäböj med stången framför dig), liggande tricepspress, bänkpress, rumänska marklyft, skivstångscurl eller stående militärpress.

Bänkpress

Bänkpress är en bra övning för att stärka överkroppen. Du tränar bröst, axlar och triceps.

För att göra denna övning behöver du en skivstång, lämpliga vikter, en bänk och gärna ett räcke som du lägger upp din stång på. Tekniken i övningen kan skilja sig åt beroende på vilken variant av övningen du önskar genomföra. Detta är dock vårt tips på genomförande.

Börja med att lägga dig på bänken och att dra ner skulderbladen. Håll axlarna stabilt bakåt och spänn kroppen. Dina fötter ska ligga stabilt mot golvet. Rumpan och övre delen av ryggen ska ta i bänken. Din ländrygg ska lyftas upp. Förenklat beskrivet ska du ligga som ett S med överkroppen.

Greppa stången lite bredare än axelbrett, i ett grepp som känns bra för dig. Brösta upp dig och lyft av stången från räcket. Sänk ner armarna. Låt armbågarna gå nära kroppen genom hela rörelsen. Vänd om först när stången snuddar i bröstet. Pressa explosivt stången uppåt, tills armar är helt raka. Upprepa.

Skivstångscurl

Bänkpress, som är en pressövning, ska kombineras med drag-övningar som fokuserar på rygg, axelns baksida och biceps. En bra övning för biceps är skivstångscurl. Även dina underarmsböjare tränas. Till denna övning behöver du en skivstång och lämpliga vikter.

Börja med att stå upp och att greppa skivstången med ett axelbrett underhandsgrepp. Armbågarna låser du intill kroppen, skulderbladen drar du något bakåt. Se till att din hållning är rak och stabil. Böj därefter dina armbågsleder så att stången kommer upp mot din hals. Överarmen ska inte gå bakåt under rörelsen, utan hållas låst i sitt läge.

Sänk stången kontrollerat, utan att översträcka armbågsleden. I bottenläget ska du vända distinkt uppåt igen, du ska alltså inte ta någon paus i bottenläget.

Köpguide

Det finns en många olika typer av stänger. En del är specifikt framtagna för olika typer av övningar så som curlsstång, bicepsstång, tricepsstång, apollon-stång eller trapbar. Den mest förekommande skivstången är dock en rak internationell skivstång. Vi skulle vilja säga att det också är den mest användbara skivstången. Dessa har en diameter på 50 mm och passar för viktskivor med samma diameter. En internationell skivstång brukar mäta 220 cm och väger kring 20 kg.

Det finns även så kallade skolstänger som är 25 mm i diameter. Dessa brukar vara lite billigare och tål i gengäld lite mindre vikt. Själva stången väger kring 6-10 kg och brukar vara mellan 150 och 220 cm lång.

När du köper en skivstång är kvalitén det viktigaste. Tänk på att din stång ska hålla i många år och för mycket vikt. Du vill kunna släppa den om och om igen utan att den går sönder. Kompromissa därför inte på kvalitén.

Ofta brukar kvalitén häng ihop med prislappen. Var därför beredd på att betala lite extra för att få en skivstång som håller för tunga vikter och inte riskerar att gå av. Mycket billiga stänger kan tyvärr göra det. En internationell skivstång brukar ligga på mellan 1 500-10 000 kronor.

Fördelar med en skivstång

Med en skivstång kan du utföra en mängd olika drag- och press övningar så som marklyft, sittande militärpress/axelpress, knäböj, rodd, tricepspress, bänkpress, skivstångscurl eller stående militärpress. Detta träningsredskap är helt enkelt A och O i ditt hemmagym.

Vill du bygga muskler är träning med en skivstång optimalt. Du behöver aktivera dina mindre, stabiliserande muskler när du tränar med med. Jämför du med träning med hantlar, kan du dessutom lasta mer vikt på en skivstång. Stången är helt enkelt mer anpassad för tunga vikter än vad ett par hantlar är. En annan fördel är att det enklare att träna explosivitet med en skivstång än med ett par hantlar. Exempelvis vid knäböj.

Tränar du styrketräning får du en starkare kropp och ett starkare skelett. Dessutom blir du mer hälsosam. Tränar du på rätt sätt ökar din förbränning eftersom musklerna blir större. Detta kan i sin tur leda till viktminskning och mindre fett kring buken.