Dips en riktigt bra kroppsviktsövning som du absolut inte ska skippa. I dips tränar du främst bröst, främre axel och triceps. Det enda redskap du behöver är egentligen en dipsställning. Satsa på en stabil ställning som tål belastningen och som har bekväma handtag.
Vad är en dipsställning?
En dipsställning är en ställning där du tränar dips, eller barrpress, som det egentligen heter. Detta är en övning som stärker i princip hela överkroppen. Du tränar både muskler i bröst, axlar och armar – främst triceps. Övningen går ut på att du pressar upp kroppen med hjälp av två parallella, horisontella räcken. Övningen kräver god teknik men är mycket givande när du väl sätter tekniken.
Så använder du en ställningen

Dips är en relativt teknikkrävande övning. För att utföra den behöver du en dipsställning.
Börja med att ställa dig i din dipsställning och att greppa ställningens parallella räcken med dina båda händer. Avståndet ska vara lite över axelbrett. Kliv eller hoppa upp för att komma i startposition. Luta dig lätt framåt. Sänk sedan ner kroppen lugnt och kontrollerat. Gå så djupt som du klarar utan att det gör ont i axlarna. Ett riktmärke kan vara att vända när axeln är lägre än armbågen. Pressa dig därefter uppåt igen.
Tänk på att armarna ska ligga tätt intill överkroppen och att du ska ha raka handleder under övningen.
Om du upplever att denna övning är för lätt med din egen kroppsvikt kan du använda dig av ett viktbälte eller en viktväst för att öka belastningen. Ett annat alternativ kan vara att knipa fast en hantel eller viktplatta mellan benen.
Går det tungt kan du använda dig av ett långt gummiband för att få lite hjälp att lyfta upp kroppen. Du kan då fästa gummibandet i dipsställningen och placera ett knä på bandet. På så vis får du draghjälp i övningen.
Köpguide
En bra dipsställning är en god investering. Den gör att du kan träna i stort sett hela överkroppen genom en enda övning. Det finns ganska många olika modeller att välja mellan. Antingen köper du en klassisk 1-dels stålram alternativt en separat dipsställning. Det finns allt från avancerade chins/dipsställningar med viktmagasin/motstånd till lite enklare och billigare varianter endast avsedda för dips. Dessa brukar se ut som en stålram med två parallella, horisontella räcken. Det finns även vägghängda dipsställningar. Dessa brukar vara ganska smidiga och passar för dig som har ont om utrymme.
På marknaden finns även multifunktionella ställningar för styrketräning som kallas för power station eller power tower. De brukar också vara utrustade för att kunna köra dips i.
Börja med att fundera över hur mycket pengar du vill lägga på din ställning och hur du vill använda den. Ska den enbart användas för att göra dips eller vill du ha en ställning som även kan användas till andra övningar så som chins. Fundera även på om du vill kunna fästa din ställning i golvet eller om du är ute efter en lite mindre, mer mobil ställning som går att hänga på väggen.
Det viktigaste är att du väljer en stabil dipsställning som klarar belastning och har sköna handtag. Kolla gärna recensioner på den ställning du fastnar för.
Fördelar med en dipsställning
En egen dipsställning hemma är att betrakta som ett guldkorn i hemmagymmet. Dips är övningen som stärker hela överkroppen. Du tränar såväl mage som axlar och armar. Övningen kan inkluderas i de flesta träningsprogram. Komplettera gärna med chins och med lite olika magövningar.
Särskilt tränar du dina triceps och din bröstmuskulatur. Triceps är den trehövdade muskeln på baksidan av överarmen som ser till att armen kan räta ut sig. Du använder den i princip hela tiden. Muskeln utgör ca 60 procent av överarmens volym och är viktig att träna om du vill ha snygga och robusta överarmar. När du styrketränar är det viktigt med balans. Därför ska du även träna både triceps och biceps. På så vis undviker du skador och mår bättre.
Ett hett tips till dig som vill ha större och starkare bröstmuskler är att göra basövningar som pressar, exempelvis dips. Om du trycker fram bröstet framför axlarna och dra ihop skulderbladen när du utför dina dips kommer bröstmusklerna att ta den största belastningen. Luta även kroppen framåt och se till att hålla fötterna och benen bakom dig. Utvecklade bröstmuskler är inte bara snyggt utan också riktigt fördelaktigt om du idrottar. I exempelvis boxning, brottning, tennis som parkour behöver du starka bröstmuskler.