Viktväst

En viktväst gör din träning tyngre och mer effektiv. Dessutom är den skonsam för kroppen eftersom vikten fördelas jämnt runt din överkropp. Viktvästen kan du dessutom förvara enkelt både hemma och i träningsväskan.

Vad är en viktväst?

Pull ups-träning med viktvästar för förbättrad hemmaträning.

En viktväst är, precis som det låter, en väst som försetts med extra vikter. Du använder den när du tränar för att få extra belastning vid muskelarbete. Detta resulterar i sin tur i ökad muskelmassa och ökad förbränning.

En viktväst är ett mångsidigt träningsredskap som kan använda såväl i motionsspåret som på gymmet.

Bästa viktvästen att köpa?

Thunder Fitness säljer kvalitativa viktvästar i flera olika storlekar och viktklasser. Passar utmärkt till både enklare och tyngre hemmaträningsövningar!

Bästa viktvästen

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Träna med viktväst

När du börjar träna med viktväst ska du tänka på att börja på en låg viktnivå och med få repetitioner. Du kan därefter öka både vikt och repetitioner gradvis. Detta för att du inte ska skada dig.  

Tänk också på att inte lasta på för mycket vikt när du promenerar eller tränar med väst i löpspåret. Med för mycket vikt kommer du att känna dig klumpig. Det är också viktigt att västen sitter tight mot kroppen så att du kan hoppa och spring utan problem.

Några av våra favoritövningar med viktväst är burpees, pushups och squats. Nedan ger vi dig instruktioner för hur du kan utföra dessa övningar på ett bra sätt.

Burpees är en kombinationsövning där du tränar både hjärta och syreupptagningsförmåga samt muskulatur i bröst, triceps, mage och framsida lår. Kortfattat består övningen av en armböjning och ett upphopp. Med en viktväst gör du övningen tyngre.

Gör såhär: Du börjar stående och böjer därefter på benen ner till sittposition. Händerna sätter du ner i underlaget framför dig. Hoppa med benen bakåt till armböjsposition. Kroppen ska bilda en rak linje från axlar till hälar, typ plankan. Gör sedan en armböjning och hoppa tillbaka till sittposition. Gör ett upphopp direkt, med armarna som sträckta över huvudet. Du kan göra övningen 10-15 gånger, gärna 3 set.

Pushups, eller armhävningar, med viktväst utför du som följer. Ta på dig din väst och ställ dig på fötterna, med händerna i golvet och på raka armar. Kroppen, från axlar till fötter, ska bilda en rak linje, typ plankan. Böj armarna så att överkroppen närmar sig marken och pressa därefter upp överkroppen igen. Det är viktigt att hela tiden spänna bålen. De muskler du tränar är överarmssträckaren, bröstmuskeln, främre deltamuskeln och magmuskulaturen.

Squats, eller knäböj, med viktväst är en riktig utmanare för vader, lår och sätesmuskel. Gör såhär: Ta på dig viktvästen och ställ dig med fötterna i axelbredd. Tårna skall peka något utåt vilket gör att dina höfter öppnar upp sig. Höfterna ska vara parallella med dina fötter. Skjut ut bröstet och svanka lite med ryggen. Böj därefter långsamt på benen till sittande position, dina höfter ska hamna något under dina knän i höjd. Ryggen ska fortfarande vara upprätt och lätt svankad. Tryck upp kroppen och återgå till ursprungspositionen i ett snabbare tempo än du satte dig ned.

Fördelarna

När du blivit för stark för att träna med din kroppsvikt kan en viktväst vara en riktigt bra investering. Med denna kan du successivt öka belastningen. Istället för att öka antalet repetitioner, något som ger en bättre uthållighet, kan du öka på vikt/motstånd. För att öka muskelmassan och därmed muskelkraften, behöver du öka din träningsintensitet och detta gör du med hjälp av en viktväst.

En viktväst har många användningsområden. Du kan använda den vid styrketräning för att göra övningar så som burpees, squats eller pushups mer utmanande. Du kan också använda den när du promenerar för att få upp pulsen och för att öka kaloriåtgången.

En stor fördel med en väst är att du fortfarande har fria händer när du använder den. Därför kan du få extra tyngd även vid övningar så som pushups. Du slipper alltså hantlar, skivstång eller en kettlebell. Dessutom kan du springa, hoppa och röra på dig på ett fritt sätt även när du har västen på dig.

Viktvästen är skonsam eftersom dess vikt fördelas jämnt runt din överkropp. Detta till skillnad mot för träning med exempelvis en skivstång eller en hantel i vardera handen. Det kan upplevas enklare att få in sätt teknik i övningar så som squats med viktväst jämfört med squats med skivstång.  

Med en viktväst får du automatiskt bra träning av bålen. Eftersom du behöver aktivera dina magmuskler för att åstadkomma en bra hållning när du tränar kommer västen att ge din mag- och ryggmuskulatur lite extra utmaning.

Sist men inte minst tar en viktväst ganska lite plats i garderoben och i träningsväskan och är förhållandevis billig i inköpspris. Ett träningsredskap med många användningsområden, till ett litet pris och med ett litet omfång. Kan det bli bättre?