När du lyfter riktigt tungt behöver du ett par skor som hjälper dig att stå stadigt och som ger dig rätt avlastning för dina fötter. Tyngdlyftarskor är framtagna för att ge dig rätt förutsättningar för att kunna utveckla dina styrkelyft, i form av bland annat knäböj och olympiska lyft. En annan övning som också kan gynnas mycket av denna typ av sko är frontböj – en variant på knäböj. Med hjälp av rätt skor kan du förbättra din teknik och minska risken för snedbelastning och onödiga skador.
Därför ska du använda tyngdlyftarskor

Det säger sig självt att olika träningsformer kräver olika typ av skor. Även tyngdlyftning är en träningsform som i princip kräver bra och välanpassade skodon. Har du inte det kommer det att påverka ditt träningsresultat negativt. Är du nybörjare kan ett par stabila sneakers med platt sula ge dig det stöd dina fötter behöver. När du börjar träna lite tyngre behövs dock ett par skor med rätt fäste och stabilitet. Du behöver ett par tyngdlyftarskor.
Har du stela fotleder kan tyngdlyftarskor vara ett bra hjälpmedel. Klacken minskar rörlighetskravet för knäböj något. På så vis kan du dessutom kompensera en stel fotled med denna sko.
När du använder lyftarskor minskar dessutom risken för snedbelastning, något som ofta kan leda till (om du frågar mig) allt för långvariga skador.
En annan fördel med tyngdlyftarskor är att de kommer att göra att du kommer djupare i böjen och att du därmed förbättrar din teknik. Därför kommer träningen att bli mer givande, du kommer att kunna lyfta mer och påskynda din utveckling.
Köpguide
Ett par tyngdlyftarskor är utrustade med en kilklack och en stabil sula utan dämpning. Detta för att du får hjälp vid exempelvis knäböj och olympiska lyft. När hälen kommer högre upp än tån kan du göra lyftet med en bättre vinkel. Skorna är därmed speciellt framtagna för sitt syfte, så det hjälper inte bara att köpa ett vanliga skor som känns extra stabila och tighta.
Det är viktigt att se till att skorna sitter rätt. En lyftarsko ska sitta riktigt tight. Det ska i princip kännas som ett extra lager hud på dina fötter. Samtidigt är det såklart viktigt att de inte är för trånga. Prova med ett par strumpor på fötterna och tänk på att skon kommer att forma sig en aning vid användning. De är hårdare i början än vad de kommer att vara efter ett tags användning.
Precis som vid alla inköp är det viktigt att du funderar på budget innan köp. Hur mycket kommer du att använda skorna? Detta har betydelse för kvalitet sammanvägt med pris.
Träna med lyftarskor
I huvudsak ska du använda lyftarskor vid knäböj och vid olympiska lyft. Vid i princip alla andra styrkeövningar behöver du använda en vanlig sko avsedd för gym. Risken är annars att du får dålig hållning eftersom lyftarskor är utrustade med en kilklack och du får en lätt framåtlutad hållning.
Knäböj är en av de allra bästa styrkeövningarna eftersom du involverar många muskler och stora muskelgrupper. Därför får du här lite tekniktips för knäböj. Det du behöver är ett par lyftarskor, en skivstång med lämpliga vikter och gärna en skivstångsställning.
Börja med att ta på dig dina lyftarskor och att ställa dig höftbrett med tårna pekandes i samma riktning som dina knän. Din skivstång ska du placera högt upp på axlarna alternativt långt ned på skulderbladen. Greppet ska vara ett överhandsgrepp med händerna nära axlarna. Detta för att skapa stabilitet. Ta ett djupt andetag och spänn bålen. Knäböj så långt ned du kan med bibehållen rak rygg. Dina lyftarskor kommer att underlätta här, eftersom de ger dig stabilitet. Räta sedan upp kroppen igen. Dina axlar och din höft ska stiga samtidigt. Tänk på att andas in på vägen ned och att andas ut på vägen upp.
Lite andra tekniktips är att svanka i bottenläget. I övrigt ska ryggen vara rak. Du ska hela tiden blicka framåt. Inte bara i livet, utan också i denna övning. Fäst din blick på något framför dig, en bit fram på golvet.
Det är viktigt att du knäböjer djupt. Något som lyftarskorna kommer att underlätta. Detta innebär att du ska gå åtminstone så djupt att lårbenet är parallellt med marken. Vid tävlingar i styrkelyft definieras ett godkänt knäböj som ett böj som gör att lårbenet befinner under en nivå parallellt med marken.
Sänk vikten på skivstången om du känner att du inte kan komma så djupt som du önskar. Träningseffekten blir nämligen bättre med djupa knäböj, det är alltså hur mycket du lastat på som är avgörande för träningseffekten. Det finns heller inga bevis för att det skulle vara skadligt för knäna att knäböja djupt. Snarare tvärt om, du stärker knäleden med färre skador som följd.