Dipsbälte

Börjar övningarna chins och dips kännas lite för lätta med bara din kroppsvikt? För att bli starkare i krävs att du gradvis ökar belastningen. Till en början kan du öka på antalet repetitioner, men med tiden bör du även öka belastningen. Med ett dipsbälte och viktskivor kan du på ett komfortabelt sätt öka din belastning.

Vad är ett dipsbälte?

Kille på gymmet som tränar med dipsbälte och fria vikter.

Ett dipsbälte är ett bälte som du hänger kring midjan, fäster vikter i och använder vid diverse styrketräningsövningar så som dips eller chins. På så sätt slipper du klämma fast en hantel/viktskiva mellan benen när du ska utmana dina muskler lite extra. Ett dipsbälte är ett utmärkt hjälpmedel för att öka belastningen.

Så använder det

Ett dipsbälte är utformat som ett bälte som du spänner kring midjan, strax ovan höften. Det som är speciellt med bältet är att det är försett med en kedja i vilken du fäster dina viktskivor för att öka belastningen vid diverse kroppsviktsövningar så som dips eller chins. Kedjan sitter framtill på bältet. Baktill är bältet något bredare och ofta vadderat för att ge dig extra komfort och stabilitet.

Köpguide

Det som kan jämföras mellan de olika modellerna är i princip produktens pris, kvalitén på bältet, design, komfort och lastkapacitet. Även kedjans justerbarhet och längd kan vara en detalj att titta på.

Vad gäller kvalitet ska du undersöka material och sömmar. Läder är ett riktigt hållbart material och har bältet förstärkta sömmar kommer det att hålla ännu bättre. Det finns också dipsbälten i nylon som har fin kvalitet och god hållbarhet. Nylon är något smidigare än läder och upplevs därför av en vissa som lite mer komfortabelt. Ofta är dipsbälten av nylon också tvättbara. Materialval är dock, i mångt och mycket, en smaksak.

Komforten hänger också ihop med bakstyckets bredd och dess vaddering. Beställer du från nätet är det såklart svårt att prova bältet innan beställning. Prova dock bältet när det kommer och försäkra dig om att det passar just dig. Gör det inte det så skulle vi rekommendera en retur och köp av ett annan dipsbälte. Komforten är oerhört viktig när du lastar tungt.

Lastkapaciteten kan variera mellan olika bälten. Välj ett bälte som tål en hyfsad belastning och som har en längd på kedjan som gör att du kan använda flera vikter. Detta gör att du slipper köpa ett nytt bälte när du blivit starkare. Kedjans bredd kan också vara värd att kontrollera, så att den inte är för tjock för dina viktskivor. De flesta kedjor är dock tunnare än 25 mm vilket gör att de passar till de flesta viktskivor, såväl de med 25 mm hål som de med 50 mm hål.

Bästa dipsbältet att köpa?

Thunder Fitness säljer ett stabilt och bra dipsbälte som är utrustat med kedja och karbinhake och passar utmärkt till hemmagymmet!

Bästa viktbälte

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Fördelar med ett dipsbälte

Fördelen med ett dipsbälte är att du med hjälp av det kan öka belastningen vid kroppsviktsövningar så som chins eller dips. En del använder också bältet vid armgång. Detta gör träningen mer effektiv.

Jämför med en viktväst är dipsbältet väldigt anpassningsbart vad gäller belastning. Du kan snabbt och enkelt ändra belastningen genom att hänga på eller ta bort viktskivor från din kedja. Ska du ändra belastningen på en viktväst måste du ta ut viktpåsar från den, vilket är lite krångligare. Dessutom begränsas du av västens maxvikt som brukar ligga på 10, 20 eller 30 kilo.

Ett dipsbälte är ett ganska smidigt redskap som tar lite plats i anspråk. Enkelt att stuva undan hemma i en garderob och enkelt att ta med sig till gymmet.

Lycka till med din träning!