Lyftarbälte

Vill du lyfta tyngre i knäböj eller marklyft? Då kan du ha nytta av ett lyftarbälte. Bältet skapar ett ökat buktryck och därmed en ökad kapacitet vid tunga lyft.

Vad är ett lyftarbälte?

Tar på sitt lyftarbälte för att träna marklyft med fria vikter.

Ett lyftarbälte, eller gymbälte, är ett träningstillbehör. I första hand används det av de som utför knäböj med skivstång eller marklyft. Syftet är att ge ökat stöd vid tunga lyft.

Bältet fungerar på så sätt att det begränsar magens expansion vid inandning och ökar därmed det intraabdominala trycket. Tack vara detta blir ryggstabiliteten bättre samtidigt som musklerna får bättre kontraktionskraft. Du kan därför lyfta tyngre och hantera tyngderna med en högre rörelsehastighet.

Bästa lyftarbältet att köpa?

Thunder Fitness säljer stabila och flexibla lyftarbälten i både tyg och läder som passar utmärkt till hemmagymmet!

Bästa styrkelyftsbälte

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Så använder du ditt träningsbälte

Det är viktigt att placera bältet rätt och att spänna bältet tillräckligt hårt. Det är svårt att med ord beskriva hur du känner att bältet sitter tillräckligt hårt, men ett bra riktmärke är att du ska kunna andas in en stor mängd luft till magen, pressa den mot bältet och sedan känna stöd när du genomför ditt lyft.

Vid knäböj ska bältet placeras ovanför toppen av höftbenet, med en lätt vinkling uppåt. Det ska sitta precis ovan naveln. Vid marklyft ska bältet placeras på samma sätt, med en vinkling uppåt eller rakt. Ett nedåtvinklat bälte är sällan bekvämt i startposition. Testa dig fram för att hitta både rätt position på bältet samt en bra spänningsgrad. Du ska känna ”stöd” när du spänner magmusklerna.

Värm upp utan bälte och kör gärna ett set utan bälte innan du drar igång. Använd framförallt ditt bälte när du ska lyfta riktigt tungt, det vill säga när du använder 90 procent eller med av din maxkapacitet.

Att klara av att skapa tryck och stabilisera bålen även utan bälte är viktigt. Tränar du med bälte varje gång du kör marklyft och knäböj är det inte säkert att du ökar max även utan bälte. Vårt tips är därför att variera din träning, med och utan bälte.

Köpguide

Eftersom lyftarbältet ska fungera som en vägg som dina muskler ska kunna ta spjärn mot, behöver du ett relativt brett bälte. Vi tycker att det åtminstone bör ha en bredd på drygt 10 cm och ett djup på 10-13 mm. Det finns att köpa bälten på upp emot 20 cm i bredd. Har du svårt att hitta en bekväm startposition med ett brett bälte kan du välja ett som är lite smalare framtill, det vill säga ett tyngdlyftarbälte.

Är bältet lika brett hela vägen runt om kallas det för ett styrkelyftsbälte. Det brukar användas främst av dem som tränar marklyft och knäböj.

Är bältet lite smalare framtill kallas det för tyngdlyftarbälte. Detta passar även för tyngdlyftning eftersom det tillåter dig att göra riktigt djupa böj.

Välj ett bälte som känns hållbart både i material och kvalitet. Läder är ett kraftfullt material som också brukar hålla i många år.

Fördelar med ett lyftarbälte

Vid lättare lyft kan det vara helt okej, eller bra, att lyfta utan ett bälte. När du ska lyfta lite tyngre är det en stor fördel att använda ett lyftarbälte. Detta eftersom det ökade buktrycket gör att du kan lyfta tyngre. Bältet skapar ett högre tryck i buken, vilket stabiliserar och avlastar din ryggrad samtidigt som det gör din bål starkare. Dina muskler kommer att få bättre kraft och du kommer att kunna lyfta tyngre.