Träningshandskar

Ett viktigt tillbehör i träningskretsar är träningshandskar. Förutom att skydda mot valkar och förhårdnader, som kan uppstå av friktion, ger handskar även ett bättre grepp när du exempelvis kör marklyft eller chins.

Vad är träningshandskar?

Tjej med träningshandskar och kettlebell som träningsutrustning.

Träningshandskar är, precis som det låter, handskar som du har på dig när du tränar.

Men varför ska du ha handskar när du tränar? Det ska du ha för att skydda dina händer och för att få ett bättra grepp när du exempelvis styrketränar eller genomför en runda på en tuff hinderbana.

Träningshandskar kommer i lite olika utföranden. Så kallade gymhandskar använder du på gymmet eller i hemmagymmet för att undvika att det uppstår skavsår och förhårdnader i händerna och för att få ett bättre grepp. Dessa handskar är alltid fingerlösa.

Det finns även crossfithandskar, med hela fingrar, samt OCR-handskar som används på exempelvis hinderbanor. OCR står för Obstacle Course Racing. Dessa handskar har också hela fingrar. Syftet är skydd och förbättrat grepp.

Löparhandskar och cykelhandskar har ett lite annat syfte, att hålla händerna varma. Cykelhandskar ska också ge ett bättre grepp om styret och skydda mot friktion.

Bästa träningshandskarna att köpa?

Thunder Fitness säljer en kvalitativa och bra gymhandskar som finns i tre olika storlekar och är utrustade med anti-glid-plast för maximalt grepp i träningen!

Bästa gymhandskar

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Så använder du gymhandskar

Träningshandskar tar du på dig när du ska träna, för att skydda din hud och för att ge ett bra grepp. Gymhandskar är extra viktigt vid övningar där du ska hålla ett redskap i dina händer, exempelvis när du använder skivstång, kettlebells och hantlar eller tränar chins.

Är du nybörjare och lyfter relativt lätt kanske du inte behöver köpa ett par handskar det första du gör. Ganska snart, när du ökar belastningen, kan du dock komma att behöva ett par. Detta eftersom tunga, hårda redskap sliter på huden. Även vid rodd, med höga repetitionsantal, rekommenderar vi ett par handskar för att undvika valkar och förhårdnader i händerna.

Är din träningsform cykling eller löpning använder du dina handskar så fort du behöver skydda dem mot fukt eller kyla.  

Fördelar med handskar i träning

Den största fördelen med träningshandskar är såklart att de skyddar dina händer när du tränar. Vare sig det handlar om skydd mot friktion och förhårdnader eller skydd mot fukt och kyla, är träningshandskar i princip en nödvändig accessoar för den dedikerade. 

Extra viktigt är det med handskar när du hanterar redskap som är hårda och trubbiga så som olika stänger på gymmet. Använder du inte handskar kan du räkna med att få blåsor, förhårdnader och valkar i dina händer.

Träningshandskar ger också ett bättre grepp kring stången, eller cykelstyret. Styrketränar du slipper du besväras av handsvett som kan göra att stången glider i din hand. Handskarna gör att du inte behöver använda magnesium för att få ett bra grepp. Du kan istället genomföra dina lyft på ett tryggt, stabilt och effektivt sätt. Kanske blir greppet inte riktigt lika bra med handskar som med magnesium. Många gym har dock förbud mot att använda magnesium. Dessutom kan magnesium ge fläckar på kläderna och vara uttorkande för huden. Därför är ett par gymhandskar ett riktigt bra alternativ.

Sist, men inte minst, kan det kännas lite tufft och snyggt med ett par träningshandskar. För oss som gillar accessoarer och sätter ett värde på att se bra ut när vi tränar kännas ett par snygga och seriösa träningshandskar som pricken över i:et.