Hopprep

Att hoppa hopprep är inte bara kul, det är också en riktigt effektiv träningsform som bränner mer kalorier per minut än ett vanligt löppass. Förutom att träna hjärta och kondition tränar du även styrka, koordination och balans.

Vad är hopprep?

Tjej som har hopprep träning utomhus.

Det kanske kan tyckas fånigt att beskriva vad ett hopprep är. De flesta av oss har använt ett sådant under barndomen och behöver därför ingen närmre introduktion. Men i sammanhanget träning kanske du inte är lika bekant med hopprepet. Ett hopprep är, förutom en ”leksak”, ett riktigt bra träningsredskap som ger dig bättre balans, kondition och styrka.

Du kan bland annat använda ett hopprep för att värma upp och som komplement till annan träning. Inom träningsformen Crossfit är det ett frekvent använt redskap.

Köpguide

En av de viktigaste sakerna att tänka på är att välja ett hopprep med lagom tyngd i. De hopprep du köper i leksaksaffären, som är gjorda i plast, är för lätta och går inte att svänga tillräckligt. Repet ska heller inte vara för tungt eftersom det tröttar ut dig för fort. Det finns att välja på rep i antingen tyg eller plast. Båda varianterna fungerar bra, förutsatt att du valt ett rep som har lagom tyngd.

Repets handtag kan vara tillverkat i trä eller plast, alternativt vara vadderade. Repet kan sitta fixerat i handtagen eller fäst med ett kullager. Vad du väljer är upp till dig och vad du tycker är skönast.

En annan viktig detalj är repets längd. Nybörjare föredrar ofta ett lite längre rep som når upp till bröstet eller axlarna. Medan mer rutinerade hoppare brukar vilja ha lite kortare rep som når ungefär till naveln. De flesta rep är runt tre meter långa och är justerbara. Justerbarheten är viktig så att du kan ställa in repet efter din längd och preferens. Vissa rep justeras med spännen och lås, andra rep justeras på ett enkelt sätt genom att slå knut på det.

För dig som är intresserad av att mäta dina resultat finns det även hopprep med räknare, antingen mekanisk eller digital. En del triggas av denna funktion och blir peppade att hoppa mer för att slå sig själva i hastighet eller kvantitet.

Träna med ett hopprep

Börja med att justera längden på ditt hopprep så att det passar dig. När du sätter foten i repet ska handtagen gå en bit över höften, gärna någonstans mellan navel och bröst. Är du nybörjare kan du med fördel ha ett lite längre rep.

Tekniken är viktig när det kommer till hopprep. Tänk på hållningen och spänn bålen. Du behöver inte hoppa särskilt högt, utan det räcker med att komma några centimeter ovan marken. Du ska hoppa på tårna, hälarna ska inte nudda marken. Händerna ska du hålla relativt nära din kropp, med handflatorna uppåt. Tänk på att det är handlederna som ska göra jobbet med att snurra repet, inte axlarna. Sväng hopprepet ordentligt.

Fördelarna

Fördelen med hopprep är att du tränar balans, koordination, kondition och styrka samtidigt. De muskler som aktiveras sitter både på över- och underkropp. Vaderna, låren, axlarna och magen tränas. Du får med andra ord komplett träning. Har du rätt teknik kan ett pass med hopprep faktiskt ge större träningseffekt än exempelvis ett löppass.  

Med hopprep förbränner du drygt 12 kalorier i minuten förutsatt att du hoppar i ett medelsnabbt tempo om 120-160 hopp per minut. Det sägs att du måste springa i åtta minuter för att komma upp i samma kaloriförbränning som du får av tre minuters hopp med hopprep. Det är en väldigt effektiv träning med andra ord.

En annan fördel med hopprep är att det är lättillgängligt. Repet är lätt att förvara, lätt att ta fram när andan faller på och lätt att ta med sig. Det är bara att stoppa det i fickan och bege sig iväg.