Skivstångsställning

En stabil skivstångsställning ger dig de bästa förutsättningarna för ett tufft träningspass. Den skapar trygghet och säkerhet eftersom den tar emot skivstångens hela vikt när du är slutkörd och känner att du bara behöver släppa den.  

Vad är en skivstångsställning?

En bra justerbar skivstångsställning.

En skivstångsställning är en ställning i vilken du placerar din skivstång med vikter, kliver in i och sedan lyfter stången. Ställningen tar, med sina ”armar”, emot skivstångens hela tyngd efter att du tränat färdigt. Detta ger dig säkerhet och trygghet i dina lyft.

Själva ställningen består av en bas och två armar som har två ”krokar” där du lägger din stång.

Så använder den

En skivstångsställning används för det mesta vid olika baslyft så som knäböj, bänkpress eller axelpress. De flesta skivstångsställningar går att justera i höjd så att en passar både liggande och stående övningar. En del ställningar har utrustats med handtag på baksidan, vilket gör att den också kan användas som dipsstation.

Du placerar din stång i ställningen, lastar den med önskade viktskivor och ställer dig/lägger dig sedan i position för att genomföra ett lyft. Efter lyftet lägger du/släpper du skivstången i armarna på ställningen.

Köpguide

När du ska köpa en skivstångsställning kan du börja med att göra upp en budget. Saknar du vikter och stång kan totalsumman för inköp bli ganska hög. Det finns så kallade styrkepaket att köpa som brukar innehålla både ställning, stång och vikter. Köper du ett paket kan priset bli något lägre än om du köper varje del var för sig. Valmöjligheterna begränsas dock något.

Till hemmagymmet kan det vara smidigt att ha en ställbar skivstångsställning. De flesta ställningar på marknaden är idag ställbara vad gäller höjd. Det sinns även ställningar som kan justeras i bredd. Dessa passar även för mindre stänger på 25 mm samt mindre olympiska stänger (50 mm) á 150 cm och 180 cm. En annan fördel med en ställbar ställning är att den oftast även kan användas som dipsstation, förutsatt att den är utrustad med små handtag på ställningens baksida.

På marknaden finns ställningar som är specifikt avsedda för bänkpress. En sådan ställning har en fixerad bänk och maxhöjden på ställningen är ganska låg. Vet du med dig att du bara ska köra bänkpress kan du köpa en sådan ställning. Annars brukar man, även med en “vanlig” skivstångsställning kunna köra bänkpress om man köper till en separat bänk.

Oftast brukar en skivstångsställning tåla ca 200 kg belastning och uppåt. Detta är ganska bra och räcker gott och väl för hemmagymmet. Vill du lyfta ännu tyngre, kanske 250-300 kg och uppåt, kan det vara bättre att satsa på att köpa en half rack eller power rack. Dessa brukar vara konstruerade för att tåla en belastning på ytterligare några 100 kg.

Fördelar med en skivstångsställning

Skivstången är ett av gymmets mest använda redskap. För att kunna använda en skivstång på bästa möjliga sätt skulle vi rekommendera en skivstångsställning. Den ger dig trygghet och säkerhet vid exempelvis bänkpressövningar eller knäböj.

En fördel med en skivstångsställning jämfört med en rack är att den är billigare och tar mindre plats. Tänker du inte lyfta mer än 300 kg, vilket en del ställningar faktiskt klarar, så sparar du både pengar och plats genom att satsa på en skivstångsställning.

Lycka till med din träning!