Yogamatta

Tränar du eller vill du träna du yoga, styrka eller pilates? Ja, då har du förmodligen stött på begreppet yogamatta. Detta är en tunnare träningsmatta som ger dig det stöd du behöver utan att äventyra balansen i stående positioner. En yogamatta kan du även använda när du stretchar eller utför avslappningsövningar eller bara för att varva ner efter ett tufft träningspass.

Vad är en yogamatta?

En yogamatta är en lite tunnare träningsmatta, normalt omkring 4 millimeter tjock. Du använder den när du tränar yoga eller vid exempelvis styrke- eller avslappningsövningar. Att den är tunnare än en vanlig träningsmatta beror på att du ska kunna hålla balansen i dina stående positioner. När du står på en tjock matta blir balansen sämre.

Köpguide 2021

När du köper en yogamatta är det lite olika saker som du behöver tänka på. Dels vilken tjocklek du föredrar, dels vilket material den är tillverkad av. Utöver detta behöver du givetvis fundera på hur mycket pengar du vill lägga på din matta. Ska du använda den dagligdags eller sporadiskt. Vilken kvalité förväntar du dig? Sist men inte minst förekommer yogamattor i olika längd och bredd. Kontrollera storleken och välj efter din kroppsstorlek och ditt användningsområde.

Yogamattans tjocklek

Yogamatta efter ett tufft träningspass

De flesta yogamattor brukar ha en tjocklek på omkring 4 millimeter. Det finns även tunnare mattor, ofta resemattor, och tjockare yogamattor. De tunnaste mattorna ligger på 2 millimeter och är mycket smidiga att ta med sig exempelvis på en resa. De är också perfekta att ta med sig till gymmet för att lägga ovanpå en lånematta, för ökad hygien.

En matta på mellan 4-5 millimeter ger bra support för de flesta yogapositioner. Den är inte för tunn för sittande, liggande och knästående positioner men heller inte för tjock för att hålla balansen på i stående positioner. Denna matta passar de flesta yogis, från nybörjaren till den mer avancerade utövaren.

En matta på 6 millimeter är lite tjockare och ger mer stötdämpning. Denna passar dig som exempelvis har känsliga knän eller dig som utför många liggande eller sittande positioner då balansen inte är lika viktig.

Att välja material

På marknaden finns otroligt många yogamattor att välja mellan. En av de viktigaste detaljerna att titta på är mattans material. Vill du ha en matta av PVC, dvs plast, vill du förmodligen också att den ska vara tillverkad av giftfri PVC. Det finns också mattor av andra material så som gummi eller ull.

Giftfri PVC väljer man för att det är bäst för naturen och bäst för dig som ska använda mattan. Materialet PVC är egentligen inte giftigt i sig. Det är de mjukgörande ämnena som tillsätts plasten som är giftiga. Ett exempel på en giftig mjukgörare är ftalater som läcker ut ur plasten och tränger in i huden och blodbanan. Väl inne i kroppen har ämnet hormonstörande effekter. Var därför noga med att kontrollera att din matta inte innehåller ftalater. Riktigt billiga yogamattor kan innehålla dessa hormonstörande mjukgörare. Det beror på att ftalater är billiga att använda i tillverkningen av mattorna.

Det finns även yogamattor som innehåller bly, en tungmetall som kan ge skador på nervsystemet. Man tillsätter bly till mattorna eftersom det fungerar som flamskyddsmedel. Det kan även bidra med slitstyrka till yogamattan. Att tillsätta bly till produkter är förbjudet i Sverige, men förekommer fortfarande i andra länder. Kontrollera därför om mattan innehåller bly innan du köper den.

Undvik också mattor med AZO-färgämnen eftersom dessa är cancerframkallande. 

En yogamatta i naturligt gummi är giftfri och återvinningsbar. Ett bra val för dig som värnar om naturen och din egen hälsa. Det finns också mattor tillverkade av NBR-gummi. Ett material som egentligen främst används inom fordons- och flygindustrin samt för tillverkningar av exempelvis tätningar och packningar. På marknaden finns giftfri NBR-gummi, därför kan du kolla upp detta.

Ull-mattor ger extra stöd, värme och komfort. De är i regel lite tjockare och passar därför dig som kör lite lugnare yoga så som yinyoga, kundaliniyoga eller yoga nidra.

Tvätta din yogamatta

Kolla gärna om din matta är möjlig att tvätta. Det finns mattor som tål att tvättas regelbundet i maskin. Många mattor kan köras i ett 30-graders tvättprogram. Hängtorka den sedan eller rulla in den i en handduk som suger upp fukten. Ett enkelt sätt att alltid ha en fräsch yogamatta.

Andra mattor kan inte tvättas i maskin. Dessa brukar dock kunna torkas av med en trasa för att bibehålla en hygienisk yta. Blanda lite diskmedel eller ättika med ljummet vatten i en sprayflaska. Spraya på mattan och torka sedan av den med en fuktig trasa.

Så använder du din yogamatta

Vill du träna yoga behöver du en yogamatta. Mattan ger dig stöd i dina olika positioner. En yogamatta kan också vara bra träningsmatta att ha även om du inte tränar yoga. Den kan användas vid styrkeövningar, pilates, stretch eller olika avslappningsövningar.

Rulla ut mattan på golvet eller på gymmets/studions lånematta. Sedan står eller ligger du på den när du utför dina yogapositioner.