Maghjul

Ett enkelt träningsredskap i flera bemärkelser. Det är lätt att använda samtidigt som det ger stor effekt. Dessutom är det enkelt att förvara och att ta med sig om du behöver resa bort. Vi talar om ett maghjul.

Vad är ett maghjul?

Tjej som använder maghjul på gym för bra träning i core och mage.

Ett maghjul, även känt som AB wheel eller AB roller, är ett träningsredskap som bland annat stärker din bål. I första hand är det magmusklerna som tränas, både den raka och de sneda magmusklerna. Dessutom tränas rygg- och bröstmuskler samt överarmssträckaren.

Bästa maghjulet att köpa?

Thunder Fitness säljer ett effektivt och smidigt maghjul som du kan använda för att få till både lättare och tyngre övningar än vanliga situps!

Bästa ab wheel

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Träna med ett maghjul

Genom att träna dina magmuskler stärker du din bål och slipper ryggont. Framförallt är det den raka, den inre sneda och den yttre sneda magmuskeln, det vill säga M. rectus abdominis, M. obliiqus externus abdominis och M. obliiqus internus abdominis som tränas med ett maghjul.

Inte nog med det, med ett maghjul tränar du även den breda ryggmuskeln (M. latissimus dorsi), överarmssträckaren (M. triceps brachii), bröstmuskeln (M. pectoralis major) och M. serratus anterior.

Så här gör du:

Håll ditt maghjul med båda händerna, en på vardera handtag. Utgå ifrån stående eller knästående position beroende på hur utmanande du vill att övningen ska vara. Stående position är lite tuffare. Rulla ut till ditt maxläge, det vill säga när kroppen är maximalt utsträckt. Rulla sedan tillbaka. Tänk på att inte svanka. Detta åstadkommer du genom att hela tiden spänna de inre magmusklerna. Träna en stund dagligen. Utöka tiden med ditt maghjul efterhand, så att det hela tiden känns utmanande.

Fördelar med ett maghjul

Vem vill inte ha en vältränad magmuskulatur? Med ett maghjul får du effektiv träning av dina raka och sneda magmuskler. Även ryggen involveras vilket gör att du stärker hela din bål. Magmusklerna ser till att du kan stå, sitta, gå och resa dig upp från en sittande position. Med en bra magmuskulatur får du en god hållning och slipper att magen ”putar” ut. Det är dessutom så att bålens muskulatur skyddar ryggraden, och därmed alla nervtrådar från att hamna i ofördelaktiga positioner. Därför är en stark magmuskulatur en viktig del när det kommer till att undvika skador och vanligt förekommande åldersrelaterade problem så som ont i ländryggen eller höftproblem.

Ett maghjul är mycket enkelt att använda. Så länge du spänner bålen och behåller ryggen rak blir träningen effektiv och säker. Hjulet gör dessutom magträningen rolig och utmanande. Du kan utmana dig själv extra genom att växla mellan stående och knästående utgångsposition samt genom att variera antalet repetitioner.

Sist men inte minst är ett maghjul ett relativt smidigt träningsredskap som kan förvaras hemma utan att vara skrymmande. Du kan med enkelhet ta med dig det om du exempelvis ska åka till ditt lantställe över helgen.