Träningsband

Ett träningsband är ett multifunktionellt träningsredskap som passar perfekt i hemmagymmet. Med ett träningsband kan du för en relativt billig peng träna i princip alla muskelgrupper. Bandet är dessutom enkelt att ta med sig ut i trädgården eller på semesterresan, på så sätt slipper du bryta din träningsrutin.

Vad är ett träningsband?

Tjej som tränar utomhus med träningsband som träningsredskap.

Ett träningsband som också kan kallas för gymband eller träningsrep, är ett redskap med vilket du använder din egen kroppstyngd som motvikt. Bandet fäster du exempelvis i en krok i taket eller i en dörröppning. Därefter greppar du de två handtagen, som sitter i vardera änden av bandet, och utför dina övningar. Vanliga övningar att utföra med hjälp av bandet är bisepscurls, squat jumps, low rows, sidohopp, crunches eller hamstringslyft. Med andra ord kan du träna i princip alla muskelgrupper med ditt träningsband.

Köpguide

På marknaden finns många olika träningsband från olika tillverkare att välja mellan. Banden kan ha olika benämning beroende på tillverkare. Mest känt är kanske ett så kallat TRX träningsband. Men det finns också andra riktigt bra träningsband med samma funktion som dessa.

Det du behöver tänka på är i första hand din egen budget. Antingen köper du helt sonika ett träningsband för några hundra kronor eller så satsar du på ett lite dyrare kit där du utöver bandet kan få med ett dörrankare, träningsprogram, en väska till ditt band etc.

I övrigt kan du kika på om bandt har spärrlås, något som kan underlätta när du snabbt ska ändra längd på det. Även materialet på träningsbanden kan variera. Exempelvis är risken mindre för att mjuka band ska skava än vad det är med riktigt stuva/hårda band.

Bästa träningsbandet att köpa?

Thunder Fitness säljer ett kvalitativt och mångsidigt träningsband som går att fästa och justera i flera olika lägen och ger möjlighet till ett flertal olika hemmaträningsövningar!

Bästa träningsbandet

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Träna med träningsband

Med träningsband är det i princip bara fantasin som sätter gränser vad gäller möjliga övningar. Vi har här två förslag på övningar som du kan testa.

Bicepscurls

Tjej som tränar med band och övar på bicepscurls.

Börja med att justera banden till önskad längd. Ju längre fram du går i denna övning, desto tuffare blir den. Ta tag i handtagen och sträck ut armarna framför dig. Dina tummar ska peka utåt och handflatorna uppåt. Spänn magmusklerna och håll ryggen rak. Böj armarna så att händerna kommer upp mot öronen. Sträck sedan ut armarna helt igen. Repetera 10-15 gånger.

Övningen ska gå så långsamt. Se till att dina armbågar inte faller utåt och att du hela tiden känner att det är dina biceps som jobbar. Du ska inte dra med dina axlar.

Crunches

Börja med att justera remmarna så att de är lagom långa. En bra måttstock är att du ska kunna stå i en fin plankposition, det vill säga med fötterna i vardera ögla och med rak rygg och raka armar.

Placera fötterna i öglorna och ställ dig i startposition, i plankan. Stå på sträckta armar. Spänn magmusklerna och undvik att svanka. Flexa dina fötter och pressa dem nedåt mot banden. Dra sedan in dina knän mot magen samtidigt som du rundar ryggen lite. Vänd och kom tillbaka till din utgångsposition. Repetera 10-15 gånger, gärna flera set.

Fördelar med träningsband

Med träningsband kan du bygga muskler, bränna fett och öka din flexibilitet. Du tränar med din egen kroppsvikt på hemmaplan. Din egen kroppsvikt är den bästa motviken eftersom det är en tyngd som är anpassad för dig. Du kan göra dina övningar lättare eller tyngre genom att ändra vinkel och lutning av kroppen.

Träningsband är ett multifunktionellt träningsredskap eftersom du kan använda handtagen både till händer och fötter. Du kan därmed utföra i princip obegränsat antal övningar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Exempel på vanliga övningar är chrunches, bicepscurls, rodd osv.  

En fördel med träningsband är att de är lätta att ta med sig, bara att packa med sig till fritidshuset eller på semesterresan. Du kan också använda det ute i trädgården genom att fästa bandet i exempelvis ett träd. Det kan fästas på många olika ställen både inomhus och utomhus.

Sist men inte minst är bandet ett relativt billigt träningsredskap med tanke på hur multifunktionellt det är. Prisklass varierar relativt mycket och du kan komma undan ganska billigt om du har en begränsad budget.