Dragremmar

För att kunna träna mer och hårdare är dragremmar ett utmärkt hjälpmedel. De bidrar till att avlasta dina underarmar och ger dig riktigt bra greppstyrka vid de tunga lyften.

Vad är dragremmar?

Dragremmar är ett redskap som används för att öka effektiviteten i träningen. De avlastar dina underarmar vid framförallt ryggövningar så som marklyft, latsdrag, chins, rodd, axellyft och pull-ups och gör att du kan lyfta tyngre.

Remmarna fungerar på så sätt att du låser fast dig och reglerar kontakten med det redskap du har framför dig, exempelvis en skivstång, hantlar eller maskinmonterade handtag.

Bästa dragremmarna att köpa?

Thunder Fitness säljer en starka och kvalitativa dragremmar som finns att köpa i läder samt tyg/bommul och passar utmärkt till hemmagymmet!

Stabila dragremmar från Thunder Fitness för extra bra grepp vid styrkelyften

Klicka här för att läsa mer och köpa på Thunder Fitness!

Så använder du dem

Så här gör du när du ska ”låsa fast” dina händer i redskapet framför dig, med hjälp av dragremmarna. Trä änden på remmen genom öglan på motsatt sida. En rem träs så att den därefter pekar åt höger, en rem träs så att den pekar åt vänster. För sedan in din hand i den nybildade, större öglan, så att bandet omsluter din handled. Den lösa remmen ska peka åt samma håll som tummen och ligga i din handflata. Har du en skivstång ska du sedan greppa remmen och vira den ett varv runt stången. Tight till genom att vrida stången och lås fast remmen genom att greppa runt den.

Använd dina dragremmar vid axellyft

Vid axellyft kan du med fördel använda dragremmar. Ställ dig axelbrett isär framför din skivstång. Fäst dina dragremmar i stången. Ta ett tight grepp, överhandsgrepp, om stången och lyft upp den så att du håller den framför dina lår. Håll ryggen rak. Låt armarna vara helt raka och luta dig lätt framåt. Tillåt ryggen svanka litegrann. Dra skivstången uppåt med hjälp av din axel- och armstyrka. Du ska känna att dina skulderblad drar ihop sig. Axlarna ska liksom dras upp och snett bakåt. När axlarna är i toppläge ska du hålla kvar i ca 5 sekunder för att sedan vända tillbaka. Vid axellyft tränar du i huvudsak muskeln trapezius, det vill säga kappmuskeln som sitter på ryggens övre del.

Fördelarna

Dragremmar är ett utmärkt hjälpmedel vid styrketräning. Dels gör de att du kan lyfta mer vikt, dels gör de att du får ett mer symmetriskt marklyft. Eftersom greppet blir en icke-fråga kan du istället fokusera på att lyfta tyngre. Detta gör att du, vid exempelvis marklyft, kan utmana dina muskler i rygg, höfter och ben ännu mer. Även om du inte får använda dragremmar vid tävling i styrkelyft, har de ett viktigt syfte i träningen – att göra dig starkare.

En annan fördel med dragremmar är att du i större mån kan undvika sår i händerna vid riktigt tung träning. Hudsprickor som gör fruktansvärt ont och sinkar din träningsrutin kan alltså förebyggas. Dessutom slipper du använda magnesium för att få ett bra grepp. Eftersom en del gym har magnesiumförbud kan det vara bra att slippa använda det och att samtidigt inte tumma på ditt grepp.

Om det finns invändningar mot dragremmar skulle det i så fall kunna vara att din ”greppträning” blir lidande. Eftersom du med hjälp av remmarna avlastar ditt grepp finns det en risk för detta. Risken kan dock reduceras genom att använda dina dragremmar vid max 50 procent av din träning. Tränar du utan remmarna resten av passet så är risken för utebliven utveckling av greppstyrka obefintlig.

En annan invändning skulle kunna vara att man inte får tävla med dragremmar, exempelvis i grenar så som marklyft och chins. Tränar du med remmar, men inte får tävla med dem innebär det såklart att du inte tränar som du tävlar. Vi ser inte detta som något problem eftersom du med hjälp av remmarna kan utveckla din styrka. Om du dessutom regelbundet kontrollerar att din greppstyrka hänger med i utvecklingen och att du kan utföra de tyngsta seten även utan remmar, är det grönt ljus.